fbpx

ריברסינג

טכניקות נשימה קיימות משחר ההיסטוריה בתרבויות, בפרקטיקות, באסכולות ובתרפיות שונות.
הנשימה היא כלי הזנה מרכזי בגוף, ולכן היא מהווה מוקד עיקרי בכל הקשור לבריאות הגוף והנפש.

שיטת הנשימה המודעת – ריברסינג (לידה מחדש) – היא טיפול חווייתי, יעיל ורב עוצמה לשחרור או הצפה של רגשות עצורים, פחדים שצברנו מרגע לידתנו, לאורך חיינו ואף מהתקופה העוברית שלנו.

השם המדויק לתהליך הריברסינג הוא “נשימה מודעת”, מכיוון שהנשימה משחררת ומעלה תכנים שאינם מודעים ביום-יום אל המודעות. מטרתה העיקרית אינה להביא את המשתתף בהכרח לחוויית הלידה הפיזית שלו, אף על פי שלעיתים קרובות זה אכן קורה.

השיטה המודרנית התגלתה באופן מקרי בשנות ה-70′, כאשר אמריקאי בשם ליאונרד אור שהה בסאונה בביתו זמן ממושך מדי. כדי להתאושש מהחום ומהמחנק, נאלץ לנשום באינטנסיביות וברציפות במשך דקות ארוכות.
הנשימה המואצת העלתה בו זיכרון של הלידה שלו. גופו נכנס לטראנס ונראה כעובר הנולד זה עתה, וברמה הוויזואלית ראה לנגד עיניו את חוויית הלידה שלו.

ליאונרד אור החל לחקור את הנושא בשיתוף עם מספר תרפיסטים, ביניהם סונדרה ריי.
בעקבות התובנות שהם הגיעו אליהן לגבי אופי פעולת השיטה, כפי שיוסבר בהמשך, שייכת היום שיטת הנשימה המודעת לתחומי הטיפול העוסקים באיזון גוף-נפש ולתחום הקרוב לביו-אנרגיה של וילהלם רייך.

הטיפול בריברסינג הפך לפופולרי מאוד בשנים האחרונות בארץ ובעולם. הטיפול יכול להתבצע באופן פרטני, אך הפופולריות של טיפולי ריברסינג במסגרת קבוצתית תופסת תאוצה בשל האיכויות המיוחדות של העבודה הקבוצתית: אנרגיה סוחפת הנוצרת בתוך הקבוצה, לגיטימציה לשחרור, חשיפה עצמית ושחרור שליטה בתוך קבוצת אנשים.

“Conscious Energy Breathing is the most natural healing ability of all. Most Rebirthing Breathwork sessions are physical, emotional, and spiritual. We can relax out of any kind of intense emotion or physical sensation when we have this simple powerful skill of Conscious Breathing.”
~ Leonard D. Orr, founder of Rebirthing Breathwork.

אחד הדגשים העיקריים בתרפיה מבוססת ריברסינג הוא החוויה הגופנית, שמכתיבה את מפת הדרך הטיפולית. ההנחה מבוססת על כך שטראומות נפשיות מוטבעות בגוף. העבודה עם הנשימה מציפה תכנים לא מעובדים מהעבר ומאפשרת הבאה עכשווית של אותם רגשות דרך מגוון רחב של ביטוי כמו אבל, בכי, צחוק, צעקה, תנועה, כעס או כל חוויה רגשית אחרת. אותם רגשות שעדיין קיימים בנו מרגעים לא מעובדים ונעצרו בחלק מסוים בגוף.

הריברסינג מתבצע בשכיבה על הגב ונשימה מעגלית דרך הפה, כלומר הכנסת אוויר והוצאתו בצורה אינטנסיבית, כמו נשימה לתוך שקית במטוס.
סשן ריברסינג נמשך כשעה וחצי, הכולל שיחה לפני ואחרי, ונשימה בת 45 דקות.

מדוע עלי להגיע לטיפול ריברסינג?

הריברסינג הוא כלי עוצמתי ויעיל כאשר יש תחושה שמשהו תקוע בחיים. הטכניקה מאפשרת זרימה מחודשת של חמצן וניקוי מערכות הרגש, כך שלאחר הסשן המטופל מגיע לתובנות מחודשות לגבי המשך דרכו.
כאשר יש רצון להתכווננות לכיוון מסוים, והאדם מחפש ראייה נקייה של מה עליו לעשות. העבודה מול דפוסים חוזרים או דפוסים שהוטבעו היטב, רבים מהם עוד מהילדות, ינקות ואף מהתקופה העוברית, מניעה אותנו לפעולות חוזרות שגורמות לכאב, אי נחת וקושי.
הריברסינג עוזר לנו לחזור בזמן, דרך חוויה גופנית ולא מנטלית, ולחוות את אותו דפוס מרגע היווצרו. כך ניתן לייצר הבנה עמוקה מדוע פעולה לא מיטיבה בחיינו חוזרת על עצמה, ולפתח כלפיה חמלה, תובנה והתפתחות.

חשוב לציין שחוויית התכנים וראייתם אינה מרפאת את הפצע, כי נדרשת עבודה מעמיקה ותרגול לאחר מכן. עם זאת, ההכרה והראייה הישירה של אותו קושי מהוות כיוון ניכר וחוויה ישירה של ריפוי.

האם הריברסינג מתאים לכולם?

באופן כללי, הריברסינג מתאים לכל אדם, אך ישנם מצבים שבהם הטכניקה יכולה לגרוע ולא לתמוך. לכן מומלץ להתייעץ עם מומחה לפני הכניסה לתהליך.
העבודה העיקרית בריברסינג היא הצפת התת-מודע והעבודה עמו. כאשר אדם שרוי בגבולות מטושטשים בין המודע לתת-מודע וחווה קשיים כתוצאה מכך, טשטוש נוסף של הגבולות עשוי להחמיר את הבעיה.

מגע עם תכנים רגשיים לא מודעים אינו מתוכנן ויכול להיות מקרי. הנשימה מובילה את המטופל, יחד עם המטפל, לנקודה שבה הקושי התרחש. בנקודה זו ייתכן מפגש עם טראומות שונות, ועל המטופל להיות במקום יציב יחסית בחייו כדי לגעת בתכנים אלה בבטחה.

מצבים בהם המטופל חייב ליידע את המטפל במצבו:

  • אפיזודה נפשית
  • שימוש בחומרים משני תודעה או תרופות
  • דיכאון קליני
  • התקפי חרדה
  • פוסט טראומה פעילה

מטופלים המתמודדים עם קשיים אלו לרוב יתחילו בסדרת טיפולים אשר תבסס יציבות בתודעתם ובגופם, לפני חזרה לנקודת המפגש עם הטראומה.

אופני הטיפול:

ישנם שני דרכים לבצע ריברסינג: סשן פרטי וסשן קבוצתי.

סשן פרטי:

ריברסינג 1 על 1 עם מטפל. הדגש הוא על תשומת הלב המלאה של המטפל למטופל. המרחב כולו הוא של המטופל, סטרילי לחלוטין, ועל כן הוא מקבל את מלוא תשומת הלב.

סשן קבוצתי:

ריברסינג בקבוצה. החוזק במרחב הקבוצתי הוא בכך שהמרחב אינו סטרילי: גלי הרגש עוברים מאדם לאדם, צחוק של אחד יכול לגעת באחר ולהצחיק מישהו שלישי. מרחב זה מאפשר למטופל לפגוש חלקים שונים בתוכו, דרך המפגש עם רעשי הרקע הנוצרים על ידי המטופלים האחרים.

הבחירה בין טיפול פרטי לקבוצתי צריכה להתבסס על הבנה לגבי מידת הפרטיות שהמטופל מחפש.

 

לסיכום:

הריברסינג הוא טכניקה עתיקה ממשפחת כלי הריפוי דרך הנשימה. זהו כלי עוצמתי מאוד להעלאת תכנים לא מעובדים מהתת-מודע ולעיבודם.
הריברסינג מתאים לרוב האנשים, אך לא בכל זמן. זהו כלי חזק להצפת תכני התת-מודע, וישנם מצבים בהם ההצפה צריכה להתבצע בצורה מבוקרת יותר.

הטכניקה מתבצעת גם בטיפולים פרטיים וגם בקבוצות, כאשר בשני המקרים המטופלים שוכבים ונושמים נשימה מעגלית דרך הפה.
הריברסינג פותח שער אל הלא נודע, אל חלקים עתיקים בתוכנו, ואלה חלקים המקועקעים בגופנו בדרך זו או אחרת. דרך הנשימה, אנו נכנסים אל ארכיון הגוף-נפש ושולפים ממנו את מה שליבנו רוצה לחקור.

הגיעו אל הריברסינג עם הלב ועם התכוונות אוהבת כלפי עצמכם וכלפי התכנים שיעלו. ישנה חשיבות רבה לעיבוד התכנים לאחר התרגול וליישום התובנות בחיי היומיום.

 

השראה ותודות:

בהשראת מכללת רידמן,
בהשראת מורתי היקרה נטע שקד, מנהלת מגמת הפסיכותרפיה,
בהשראת אורנה בניטה, שלימדה והעבירה לי את כל תכניקת הריברסינג.
אלפי תודות,
איליה טמיר.

שתפו את הפוסט עם חברים

LOGO LUCA

איליה טמיר | טלפון: 054-6246624| אימייל: ilyatamir.ht@gmail.com

או